3679955961_0ae97c1ccdSportsdans består av ti forskjellige danser. Fem av disse dansene er såkalte standarddanser. Dette er dansene engelsk vals, slowfox, quickstep, wienervals og tango. De fem andre dansene kalles latinamerikanske danser. Dette er dansene rumba, jive, cha-cha-cha, samba og paso doble.

Når det konkurreres innen tidans, skal parene danse alle de ti dansene. Men det kåres også vinnere av individuelle danser og vinnere innen standarddans og latinamerikanske danser. Det paret som vinner flest av de ti enkeltdansene, blir de sammenlagte vinnerne.

De latinamerikanske dansene

Rumba er inspirert av hanens bevegelser, og er en blanding av mange ulike danser. I starten ble den danset hovedsakelig av afrikanere som hadde kommet til Latin-Amerika. Dansen ble senere forfinet av europeere, og omgjort til dagens rumba. Dagens form kalles også kubansk rumba, og ble anerkjent i 1955. Takten er 4/4.

Jive kom til England på 1940-tallet. Dansen stammer fra USA og forandret den såkalte Ballroom-dansen. Denne dansen var vill og livlig, og passet fint i datidens vanskelige verden. Når folk samlet seg for å danse jive, kunne de glemme verdensproblemene en stund, og bare ha det morsomt. Dansens opphav er Jitterbug, men Jitterbug har mange spark og løft, og det kan være vanskelig å gjennomføre når det er mange par på gulvet samtidig. Dansen har gjennomgått mange utviklingstrinn og blitt inspirert av mange andre danser. Jive er ofte den mest livlige dansen i konkurransen, og appellerer derfor til publikum. Parene kan også variere dansen stort. Dansens takt er 4/4.

Cha-cha-cha er en av de mest populære latinamerikanske dansene. Den kommer fra Cuba, og stammer fra Mambo. Mambo går mye raskere, og gradvis ble det utviklet en langsommere variant, som ble til cha-cha-cha. Takten er 4/4.

Samba er Brasils nasjonaldans, og forbindes gjerne med karneval, men dansen kommer egentlig fra Afrika. I dag har sambaen blitt allemannseie i Brasil, og det finnes sambaskoler overalt, som øver for å imponere under de årlige karnevalsparadene. Karnevalet gjorde også dansen kjent i resten av verden. Dansen går i 2/4.

Paso Doble stammer fra Spania, og har en slags marsjrytme. Men selv om dansen stammer fra Spania, var det i Frankrike den utviklet seg til dagens konkurransedans. Derfor har trinnene også franske navn. Dansen er inspirert av tyrefekting. Mannen skal være tyrefekteren, mens damen er kappen han svinger rundt. Dansen går i 2/4.

Dansekonkurranser

Sportsdans eller Tidans er populær både som idrettsgrein og som publikumssport. Mange av de store arrangementene sendes på TV, og svært mange driver med Sportsdans selv. En av utfordringene innen Sportsdans er at man må kunne alle de ti dansene, og vise at man klarer å gjøre et tydelig skille mellom dem. Hver dans har sine særpreg, og disse særpregene må være til stede for at dommerne skal bli fornøyde. Man kan ikke blande sammen dansestilene, for da vinner man ikke.

Dans er også både fin trim og morsomt å drive med. Kanskje det er årsaken til at så mange liker å danse. Man får brukt hele kroppen, og beveger seg til musikk.