I 1977 trodde faktisk de fleste at disco-musikken var døende, rett og slett fordi rocken fikk nytt fotfeste takket være punken og nye stilarter innenfor musikk, kunst og kultur. Men, så dukket John Travolta opp i filmen Saturday Night Fever, som reddet hele sjangeren fra et knusende nederlag. Plutselig skulle alle ut på dansegulvet igjen, spesielt når låter fra bandet Bee Gees ble spilt på utestedene. Disco musikken skulle ha vært død. I slutten av 1977, da filmen Saturday Night Fever og filmmusikken ble utgitt, mente mange musikkanmeldere at de største disco-singlene allerede hadde gått ut på dato. Vi snakker her om låter som Rock The Boat, Kung Fu Fighting, og Play that funky music. Rock og pop artister som David Bowie, Elton John, ABBA, og andre hadde vært målbevisste lenge, men salgstallene hadde allerede begynt å synke. Så skjedde det nesten et mirakel. Alle gutter ville være som John Travolta og alle jentene ville være sammen med ham. Utrolig nok var det musikken til bandet Bee Gees som kanskje reddet sjangeren fra en pinefull død, men sannheten er at dette fortsatt er det mest solgte soundtracket til en film noensinne, den dag i dag.

Filmens handling

saturday-night-feverSaturday Night Fever handler om Tony som jakter den elegante og mye mer sofistikerte jenta Stephanie, som til daglig jobber på selveste Manhattan. Tony forsøker å overtale henne til å være med på tidenes dansekonkurranse i New York. Den virkelige historien i filmen er allikevel hvordan Tony vrir seg unna de lave forventningene hans familie og venner har til ham og ikke minst klasseforskjellen mellom han og Stephanie. Hans store øyeblikk av selvrealisering kommer når han ser på en fremtid som danser og ikke en ansatt i en jernvarebutikk i en forstad i New York. Mange undervurderer filmens historie, fordi man blir oppslukt av god musikk og fantastiske danseprestasjoner av både John Travolta som spiller Tony og Karen Lynn Gorney som spiller Stephanie. Filmen var så populær at det ble skapt en spilleautomat med inspirasjon fra den, med navnet Disco Night Fright. Spillet er som en merkelig blanding av nåtidens populære vampyrer, og kultfilmen fra slutten av 70-tallet. Dansegulvene er like fargesprakende som spilleautomaten, og når de til slutt vinner konkurransen blinker det også som om man akkurat har vunnet sitt livs største jackpot.

Ble nominert til Oscar

John Travolta ble nominert til Oscar og fikk sitt gjennombrudd etter sin innsats i Saturday Night Fever. Filmen er sammen med Grease begge fantastiske dansefilmer han har vært med i. For de som har sett filmen Pulp Fiction også, er den legendariske dansescenen i denne filmen fra 1994 et lite spark tilbake til John Travoltas storhetstid som danser. Mye av æren for at Saturday Night Fever ble en så stor suksess må også tildeles bandet Bee Gees som spiller alle sangene i filmen. Bandet hadde vært helt siden 1966 veldig populært, spesielt for sin dansemusikk. Allikevel fikk de ikke sitt store internasjonale gjennombrudd før 1977.

En udødelig film

Både skuespillerprestasjonene og musikken blir i dag sett på som udødelige av alle danse-entusiaster i hele verden. Med Saturday Night Fever fikk hele disco-sjangeren evige ben å gå på. Det er det som er så imponerende med denne produksjonen, at den fikk en hel verden til å danse, til evig tid.