5424063407_9276cdb2e1Dansekonkurranser deles inn i ulike danseformer. Det er også vanlig å delta i tidans. I tidans deles dansene inn i to grupper, standarddans og latinamerikanske danser. Det blir kåret et vinnerpar innen hver av de ti danseformene, og det paret som vinner flest danser, vinner sammenlagt. Det blir også kåret sammenlagtvinnere for de fem latinamerikanske dansene og de fem standarddansene.

De fem standarddansene er engelsk vals, slowfox, quickstep, wienervals og tango. Det har vært arrangert VM innen standarddans siden 1909. De latinamerikanske dansene kom ikke med på VM-programmet før senere.

Standarddansene

Vals, også kalt engelsk vals, dukket opp i England på 1800-tallet, og sjokkerte mange av datidens mennesker. På den tiden var det ikke vanlig at menn la armen sin rundt kvinnen når de danset, og noen anså derfor valsen som uanstendig og skandaløs. Men ettersom dronning Victoria likte dansen, ble den etter hvert populær. Den moderne valsen har sine røtter i 1920-tallet. Victor Silvester skapte en sensasjon under VM i 1922, da han og partneren hans danset en perfekt moderne vals. Men engelsk vals ble ikke en del av standarddansprogrammet før i 1927. Engelsk vals har 32 takter i minuttet, og går i valsetakt (3/4).

Slowfox stammer fra foxtrot. Dansen går i 4/4 takt.

Quickstep har ikke en særskilt kjent opprinnelse. Den stammer fra tiden rundt 1926, fra en dans som het one-step. På denne tiden kom det mye ny musikk, og med den nye musikken, kom nye dansestiler. Under konkurransen The Star Championships i London i 1927, dukket det opp en dans som ble kalt Quick-time Foxtrot. Denne dansen ble til quickstep, og erstattet raskt den gamle one-step som konkurransedans, Dansen går i 4/4 takt, med 50 takter i minuttet.

Wienervalsen har en lang historie. Dansen stammer fra 1780, og ble først danset av bønder i Sør-Tyskland. Dansen kjennetegnes ved roterende runder der parene skal holde sammen. Da dansen ble kjent i Wien, ble den veldig populær blant byenes borgere. Komponisten Johann Strauss og sønnen hans komponerte rundt et hundre musikkstykker tilpasset denne dansen, og dansen ble snart kjent som wienervals. En ekte wienervals går med 60 takter i minuttet, og i valsetakt.

Tango er kjent for å være en dramatisk og lidenskapelig dans. Selv om denne dansen egentlig stammer fra Sør-Amerika, regnes den som en standarddans, og ikke en latinamerikansk dans. Rytmen er 2/4, og musikken legger vekt på taktslaget, slik at det blir en fast og bestemt rytme. Da dansen dukket opp, ble den først populær, men senere ble den forbudt i hjemlandet Argentina. Forbudet førte til at dansen nesten ble borte, men den gjenoppsto i Paris. Den ble ikke en konkurransedans før midt på 1930-tallet.

Dansens popularitet

Sportsdans har lenge vært svært populært i Norge, og vi har mange medaljer fra VM og EM innen både tidans, standarddanser, latinamerikanske danser og moderne danser. Sportsdans er en idrett som utøves både av barn, ungdommer og voksne. Det arrangeres konkurranser i alle aldersgrupper, både for amatører og profesjonister. Norges Danseforbund holder oversikten over sportsdans i Norge.